torek, 15. marec 2016

Čokoladna torta brez jajc, brez mleka, brez glutena in brez oreščkov

Pri nas je zima glavni čas praznovanj, tako da vsaka dva tedna pečemo torte. In odkar imamo dieto, mora biti vsaj 1 torta brez glutena, jajc, mleka in oreščkov.
Na prvi pogled se zdi nemogoče narediti dobro torto brez vsega tega. Ampak na koncu ugotoviš, da se vse da, pa še odlično pride.
Tokrat sem delala čokoladno torto, pri kateri sem uporabila ostanke biskvita izpred 14 dni, ki sem ga hranila v zamrzovalniku. Recept za ta biskvit objavim v prihodnje.

 Biskvit sem odmrznila, zmlela v multipraktiku in nato posušila v pečici. Nastavila sem na 80 °C za 1 uro. Če nimate biskvita, lahko uporabite tudi kekse.
 Suhe biskvitne drobtine sem prelila s stopljenim kokosovim oljem (pri tem sem imela tudi pomagača). Ko so drobtine in olje dobro premešani, stresemo v pekač in z žlico potlačimo, da enakomerno razporedimo po dnu pekača. Najbolje je, če imamo pekač velikosti 22cm.
 Ko je dno torte pripravljeno, se lotimo prve čokoladne plasti. Dobro, da datlje namočimo kakšne pol ure prej, preden se lotimo dela. Datlje v blenderju, skupaj s kokosovim oljem in presnim kakavom, zmiksamo v gladko zmes. Ta faza nam vzame še največ dela.
 Ko je zmes lepo gladka jo namažemo na pripravljen "biskvit" naše torte.
 
Nazadnje skuhamo še čokoladni puding na riževem mleku in ga prelijemo čez torto.
Sestavine:
DNO
- 160g biskvitnih drobtin
- 50g kokosovega olja

1. ČOKOLADNA PLAST
- 250g izkoščičenih datljev
- pol skodelice stopljenega kokosovega olja
- pol skodelice presnega kakava

2. ČOKOLADNA PLAST
- 2 instant čokoladna pudinga
- 6 dcl riževega mleka

In ne, ni napaka, da ni nikjer dodanega sladkorja. Keksi ali biskvit so vedno sladki, da ne potrebujejo dodatnega slajenja. Datlji so še preveč sladki za moj okus. V puding pa tudi ni treba dodajati, ker je že riževo mleko sladko, čeprav mu naj ne bi bil didan sladkor.

1 komentar: